gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami (wersja wege)

Przepis dnia 2009-11-04
gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami (wersja wege)
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: raksaksa1
wegetariańskie gołąbki dla miłośników kaszy gryczanej i suszonych grzybów

Składniki

  • główka kapusty
  • suszone grzyby
  • cebula
  • planta
  • sól, pieprz biały,sos sojowy grzybowy
  • 1-2 woreczki kaszy gryczanej

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzam we wrzątku by liście odchodziły od głąba.

  2. Grzyby zalewam wrzątkiem i zostawiam by zmiękły.

  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na plancie. 5. W międzyczasie gotuję kaszę gryczaną.

  4. Szatkuję bardzo drobno grzyby odsączone z wody. Wody nie wylewam, bo przyda się do duszenia gołąbków. Wrzucam grzyby do cebuli, dodaję ugotowaną kaszę i razem duszę przez kilka minut doprawiając solą, pieprzem i sosem sojowym.

  5. Farsz zawijam w liście kapusty. Duszę w garnku z dodatkiem wywaru z suszonych grzybów i odrobiną masła, do momentu, aż kapusta będzie miękka. Najlepiej smakują z sosem z suszonych grzybów. Smaczności:)))

Komentarze do przepisu (9)

Jagoda50 25 października 2009
A co z kaszą gryczaną?chyba dodajesz ugotowaną do farszu,na zdjęciu farsz jest z kaszą.Bardzo lubie kasze... Czytaj całość »
A co z kaszą gryczaną?chyba dodajesz ugotowaną do farszu,na zdjęciu farsz jest z kaszą.Bardzo lubie kasze gryczaną,a dodatek grzybów suszonych wydatnie podnosi jej smak.
raksaksa1 25 października 2009
Ups....zapomniałam, masz rację już poprawiam przepis, kaszę gotuję, a potem mieszam z grzybami i jeszcze moment... Czytaj całość »
Ups....zapomniałam, masz rację już poprawiam przepis, kaszę gotuję, a potem mieszam z grzybami i jeszcze moment razem duszę, już poprawiam :)))
caban46 27 października 2009
dobrze jest sparzone liście kapusty wrzucić zaraz po wyjęciu z wrzątku do lodowatej zimnej wody można dodać... Czytaj całość »
dobrze jest sparzone liście kapusty wrzucić zaraz po wyjęciu z wrzątku do lodowatej zimnej wody można dodać kostkil lodu wtedy kapusta robi sie bardzo elastyczna nie pęka i dobrze poddaje sie podczas zwijania
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • główka kapusty
  • suszone grzyby
  • cebula
  • planta
  • sól, pieprz biały,sos sojowy grzybowy
  • 1-2 woreczki kaszy gryczanej
Składniki