Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Uwielbiam gołąbki ,więc postanowiłem zrobić je w innej wersji. Tym razem postawiłem na kaszę gryczaną. Polecam ,pycha ;)

Składniki

  • średniej wielkości kapusta włoska
  • 500 g karkówki
  • 300 g szynki wieprzowej
  • duża marchewka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • łyżka ostrej musztardy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
    Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
    Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
    Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.
    Podałem z sosem pomidorowym.

Komentarze do przepisu (12)

Wiech_K 07 kwietnia 2014
Wypaśne te gołąbki! Już mi smakują!
ggosienka68 07 kwietnia 2014
Robiłam gołąbki z kaszą gryczana i ryżem, pół na pół i były pyszne. Jutro planuję robić gołąbki.... Czytaj całość »
Robiłam gołąbki z kaszą gryczana i ryżem, pół na pół i były pyszne. Jutro planuję robić gołąbki. Część zrobię wg Twojego przepisu :)
Konto usunięte 07 kwietnia 2014
Ciekawe? jak prawie kilo miecha łącznie z kaszą. Zmieszczą się w małej główce kapustki ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • średniej wielkości kapusta włoska
  • 500 g karkówki
  • 300 g szynki wieprzowej
  • duża marchewka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • łyżka ostrej musztardy
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz
Składniki