Gołąbki z kapusty kiszonej

Gołąbki z kapusty kiszonej
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: blacklady40
Gołąbki robione z kapusty włoskiej, której liści na koniec duszenia mają smak kapusty kiszonej

Składniki

Przygotowanie

  1. Sparzyć liście kapusty. Przygotować farsz: zmielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką oraz drobno pokrojonym koperkiem. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Zawijać gołąbki.

  2. Garnek wyłożyć pokrojoną w kostkę wędzoną słoniną z papryką. Na to położyć warstwę kapusty kiszonej, ok 40 dkg, na to warstwę gołąbków , na warstwie gołąbków położyć pokrojoną w paski czerwoną paprykę i posypać koperkiem, na to kolejną warstwę gołąbków i znów paprykę i koperek. Do garnka wlać wodę, posypać przyprawą warzywną, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe i całość przykryć warstwą kapusty kiszonej. Dusić na wolnym ogniu 2 godz. Na koniec wstawić całość do piekarnika na ok. 1 godzinę.
    Smak liści włoskiej kapusty przejdzie smakiem kapusty kiszonej. W trakcie jedzenia ma się wrażenie, że są to gołąbki z kapusty kiszonej.

Składniki
Składniki