Gołąbki z duszonymi grzybami leśnymi.

Gołąbki z duszonymi grzybami leśnymi.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Pyszne ..bardzo polecam:)

Składniki

  • 2 główki kapusty
  • 30dkg ryżu
  • 70dkg drobnej kaszy
  • boczek wędzony 40dkg
  • cebule 3 szt.duże
  • świeże grzyby leśne około 1kg
  • Ziele angielskie 10 ziarenek
  • liście laurowe 6 szt.
  • bulion w kostkach 6 szt.
  • Sól morska i pieprz do smaku
  • masło do grzybów 3/4 kostki

Przygotowanie

  1. W kapuście wykroić głąb nożem w koło ile się da.
    Dać ją do wrzątku i sparzać wyciągając liście ,które odchodzą.

    Ugotować kaszę i ryż osobno przez 10min.potem zostawić pod przykryciem na 40min.

    Oczyszczone i pokrojone grzyby wrzucić na cebulę pokrojoną w kostkę.
    Smażyć do miękkości grzybków około 1/2 godz.

    Boczek drobno pokroić w kostkę i zrumienić.

    Wystudzone liście kapusty oczyścić z twardej łodygi.

    Kaszę ,ryż ,grzybki oraz boczek wymieszać.Doprawić do smaku

    Na spód garnka położyć liście z kapusty ,które są nieprzydatne.

    Na przygotowane liście kłaść po łyżce farszu ,zawinąć i układać w garnku.

    Dolać wodę ,na wierzchu położyć kilka ziaren ziela i po 2 liście laurowe.Wcisnąć dwie lub trzy kostki bulionowe.Gotować pod przykryciem około 30min.

    Można podawać z sosem ,ja wolę bez.

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (8)

Fonka 26 października 2017
Kocham gołąbki, pyszne:D
Futka 26 października 2017
Idealne połączenie gołąbkowe!
Pysznie i aromatycznie <3
Patrzę na zdjęcie, a kubki smakowe same pracują :D
GREGORHSPEED 28 października 2017
:D a ja właśnie wczoraj robiłem, choć z troszkę innym farszem ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 główki kapusty
  • 30dkg ryżu
  • 70dkg drobnej kaszy
  • boczek wędzony 40dkg
  • cebule 3 szt.duże
  • świeże grzyby leśne około 1kg
  • Ziele angielskie 10 ziarenek
  • liście laurowe 6 szt.
  • bulion w kostkach 6 szt.
  • Sól morska i pieprz do smaku
  • masło do grzybów 3/4 kostki
Składniki