Gołąbki z ciekawym nadzieniem

Gołąbki z ciekawym nadzieniem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Przeważnie różnorodność gołąbków polega na zastosowaniu różnych rodzajów kapusty. W tym wypadku to nadzienie odbiega od przyjętych standardów. Do mielonej wołowiny dodałam bulguru i orientalnych przypraw oraz trochę selera naciowego dla lepszego aromatu. Do tego aromatyczny sos pomidorowy z odrobiną białego wina.

Składniki

  • 1 średnia kapusta
  • 1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 400 g bulguru
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250-500 ml wody z blanszowania kapusty lub bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 cytryna
  • 1-2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwk
  • SOS POMIDOROWY:
  • 800 ml pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • trochę wody z blanszowania kapusty
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 popryczka chili
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Kapuste bez glaba blanszowac w duzym garnku z osolona woda do momentu, kiedy liscie beda latwo odchodzic. Natychmiast oplukac je zimna woda i osuszyc. Pozostawic trochę wody z kapusty.
    Cebule, seler i czosnek drobno pokroic i podsmazyc przygotowane skladniki na duzej patelni, a nastepnie wymieszac z bulgurem. Dodac polowe kurkumy i kuminu. Wlac wode z kapusty lub bulion i zmniejszyc ogien. Pozostawic bulgur do napecznienia przez ok. 10-15 minut zgodnie z instrukcja na opakowaniu, nastepnie ostudzic i wymieszac z miesem mielonym, bulka tarta i jajkami. Zetrzec skórke z cytryny i posiekac papryczki chili, a nastepnie dodac do masy. Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i szczypta kurkumy i kuminu.

  2. Z lisci kapusty i nadzienia uformowac golabki i zabezpieczyc je ewentualnie nicmi kuchennymi. Przygotowac sos. Do garnka wlac pomidory i biale wino. Napełnic puszke po pomidorach woda z kapusty i wlac wode do sosu. Dodac przecier pomidorowy, posiekana papryczkę chili, sól i odrobine cukru. Wlozyc golabki do sosu zwazajac, aby tylko jedna trzecia ich wysokosci znajdowala sie w cieczy. Dusić golabki pod przykryciem na srednim ogniu przez ok. 1,5 godziny, raz obracajac.

  3. Golabki z sosem ułozyc na talerzu i posypac posiekaną natka pietruszki i grubo zmielonym pieprzem. Kto chce, moze dodac troche oliwy z oliwek. Zamiast ziemniaków mozna podac chrupiace pieczywo.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 04 lutego
Ale wystrzalowe golabki! jednym mozna bloby sie najesc ze smakiem. Jak bym mogła zaszalec to jeszcze dodałabym... Czytaj całość »
Ale wystrzalowe golabki! jednym mozna bloby sie najesc ze smakiem. Jak bym mogła zaszalec to jeszcze dodałabym szczypte cynamonu, skoro są z bulgurem i jagniecina :)))
Świetny i oryginalny pomysł na gołąbki:)
Nevermore 04 lutego
Rewelacyjny przepis, trzeba będzie zrobić, bo zapowiada się przepysznie. Już czuję ten zapach i smak, a... Czytaj całość »
Rewelacyjny przepis, trzeba będzie zrobić, bo zapowiada się przepysznie. Już czuję ten zapach i smak, a zdjęcia jak zawsze zachwycają :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 średnia kapusta
  • 1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 400 g bulguru
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250-500 ml wody z blanszowania kapusty lub bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 cytryna
  • 1-2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwk
  • SOS POMIDOROWY:
  • 800 ml pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • trochę wody z blanszowania kapusty
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 popryczka chili
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek
Składniki