Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne gołąbki w sosie pomidorowym - jak tu ich nie lubić? Pyszna kapusta nadziana ryżem z mięsem w sosie pomidorowy... smacznie i.. szybko :) Mi przyrządzenie takiego obiadu zajmuje ok 40 minut, ale jak to się mówi, praktyka czyni mistrza :) Z gołąbków najbardziej lubię kapustę z sosem. Mój A. niestety na tym bardzo cierpi, bo gdy tylko się odwróci.. .zostaje mu tylko samo mięsko z ryżem :-)))
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 747
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1795
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 159
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 264
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 210
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 747
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1795
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 159
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 230
Polecam.
Odsłon: 264
Składniki
Liście kapusty delikatnie ściągamy z główki, płuczemy i gotujemy tak, aby trochę zmiękły (ok 1 minutę), odcinamy łykowatą, twardą część i odstawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 1 szkl ryżu na 2 szkl wody). Mięso kroimy w drobną kostkę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (ja to robię zawsze na najmniejszym sitku).
W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy zmielone mięso, sporo słodkiej papryki, majeranek, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok 10 minut.
Podsmażone mięso i ugotowany ryż dokładnie mieszamy ze sobą, w razie potrzeby masę możemy jeszcze doprawić. Ugotowane liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem tak samo, jak faszeruje się krokiety, ale robimy to dużo ciaśniej .Uformowane gołąbki układamy w rondlu, zalewamy wodą tylko do ich przykrycia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200*C. Gołąbki zapiekamy ok 30 minut.
Składniki na sos łączymy ze sobą i stawiamy na ogniu. Gotujemy tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje. Gołąbki podajemy polane sosem. SMACZNEGO :-)
zdj