Gołąbki w młodej kapuście

Gołąbki w młodej kapuście
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Gołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady.

Składniki

  • średnia główka młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 torebki ryżu ( każda po 100 g )
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 średnia marchew
  • łyżka masła
  • domowa przyprawa typu wegeta
  • czarny pieprz
  • ok. 1,5 litra bulionu

Przygotowanie

  1. Opłukaną kapustę obgotowujemy w dużym garnku we wrzącej wodzie kilka minut, tak aby zmiękła, po czym wyjmujemy z garnka i studzimy.
    Ryż gotujemy kilka minut krócej niż w przepisie na opakowaniu.



    Następnie z kapusty oddzielamy liście, z tych największych i najładniejszych ścinamy zgrubiałe części nerwu.

  2. Obrane cebule drobno siekamy a następnie rumienimy na rozgrzanym maśle od czasu do czasu mieszając.
    Do garnka przekładamy ugotowany ryż, dodajemy zeszkloną cebulę, mielone mięso oraz startą na tarce o dużych oczkach obraną marchewkę, dodajemy jajko, domową przyprawę typu wegeta do smaku oraz czarny pieprz.
    Masę wyrabiamy dłonią, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
    Porcje farszu nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki.
    Duży garnek wykładamy uszkodzonymi, pozostałymi liśćmi kapusty i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone w płynie w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut.

Komentarze do przepisu (1)

RITAcreative- 16 maja
Pysznie (★‿★)
Składniki
  • średnia główka młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 torebki ryżu ( każda po 100 g )
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 średnia marchew
  • łyżka masła
  • domowa przyprawa typu wegeta
  • czarny pieprz
  • ok. 1,5 litra bulionu
Składniki