Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Takiej wersji gołąbków nie znałem. Polecam. W kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki.

Składniki

  • 1 duża główka kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 500 g mielonej karkówki
  • 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle )
  • cząber
  • majeranek
  • Tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Na patelni przesmażyłem drobno pokrojony boczek, dodałem drobno posiekaną cebulę, zeszkliłem. Wymieszałem w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiłem farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
    Liście kapusty osączyłem z zalewy, ściąłem zgrubienia. Nałożyłem farsz, zawinąłem gołąbki. Ułozyłem je ciasno w rondlu, na dnie którego rozłożyłem kilka liści , przekładając je kawałkami wędzonego mięsa. Zalałem wodą wymieszana z sokiem z kiszonej kapusty. Zapiekałem pod przykryciem ok. 3 godz.
    Podałem z sosem grzybowym.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 04 marca 2017
Na pewno przesmaczne,właśnie łam kapustkę i dałam kilka liści by się zakisiły.Zrobię parę gołąbków na... Czytaj całość »
Na pewno przesmaczne,właśnie łam kapustkę i dałam kilka liści by się zakisiły.Zrobię parę gołąbków na pewno będą cudowne jak Twoje:)
Bellapi 04 marca 2017
Takich jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować
Futka 05 marca 2017
Pyszota! <3 Moja Babcia robiła podobne! <3 Mniam :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duża główka kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 500 g mielonej karkówki
  • 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle )
  • cząber
  • majeranek
  • Tymianek
  • sól
  • pieprz
Składniki