Gołąbki ryżowe z pieczarkami

Gołąbki ryżowe z pieczarkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smaczne gołąbki Babci Stefci.

Składniki

  • Kapusta włoska 1 główka
  • Ryż 2 szklanki
  • Pieczarki świeże ½ kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Smalec 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Rosół warzywny 1 szklanka (może być z kostki)

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kapustę oczyścić, oddzielić liście, sparzyć i odciąć nerwy. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli do smaku. Cebulę obrać i zmielić z oczyszczonymi pieczarkami po czym przysmażyć na smalcu. Ryż połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku kłaść na liście z kapusty i zawijać gołąbki. Gotowe gołąbki ułożyć w rondlu, zalać rosołem wymieszanym i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe gołąbki podawać polane sosem według uznania.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 lutego
Pyszotka:)
Składniki
  • Kapusta włoska 1 główka
  • Ryż 2 szklanki
  • Pieczarki świeże ½ kg
  • Cebula biała 1 szt.
  • Smalec 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Rosół warzywny 1 szklanka (może być z kostki)
Składniki