Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki ryżowe w liściach winogron - dolmadakia gialantzi"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
<strong> Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic.</strong>
Liście winogronowe zanurz we wrzątku na 3 minuty. Osącz. Cebule posiekaj, cukinie zetrzyj na tarce, podsmaż na oleju. Osącz. Miętę i natkę posiekaj.
Ryż wymieszaj z warzywami i ziołami, przypraw. Po łyżce farszu ułóż na każdym liściu, zwiń. Dno rondla wyłóż pozostałymi liśćmi winogron, ciasno ułóż gołąbki. Zalej bulionem i sokiem z cytryny, przykryj liśćmi (gołąbki możesz też obciążyć małą pokrywką). Gotuj 25-30 min. Podaj z sosem serowym.
Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie