Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla zabieganych - gołąbki bez zawijania w pysznym, aromatycznym sosie.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Ryż gotujemy al dente. Kapustę szatkujemy bardzo drobno, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy wszystko do mięsa. Następnie dodajemy rozkłócone jajka i namoczoną bułkę. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę (najlepiej dłonią, by czuć konsystencję). Jeśli masa będzie zbyt rzadka możemy dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy podłóżne kotleciki (dla ułatwienia maczając dłonie w wodzie), obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Sos: cebulę drobno siekamy, podsmażany, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, następnie jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Z cukini wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, zalewamy je przecierem pomidorowym (lub dodajemy pokrojone drobno pomidory). Doprawiamy do smaku. Jeśli pomidory były dość kwaśne, możemy dodać do sosu odrobinę cukru.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej prostokątnym - najłatwiej w nim ułożyć kotleciki), zalewamy sosem i pieczemy ok 40 min w 180 st. C. Smacznego! :)