Gołąbki po czesku.

Gołąbki po czesku.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Gołąbki po czesku, z młodej kapusty z farszem z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, podane z ziemniakami polane sosem pomidorowym.

Składniki

  • młoda kapusta 2 główki (25 liści spażonych)
  • mielone mięso wieprzowe 1 kg
  • ugotowany ryż 200 g
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • domowa pasta rosołowa 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • Majeranek
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • Lubczyk
  • natka pietruszki
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

  1. W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 24 sparzone liście, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków. Na każdy liść nakładamy farsz zrobiony z mielonego mięsa i ryżu ugotowanego, doprawiony solą, majerankiem i pieprzami. Formujemy gołąbki. Uformowane gołąbki układamy do większego garnka w którym dno wykładamy 2 liśćmi kapusty. Między układane warstwy gołąbków kładziemy ziele angielskie, liście laurowe, gałązki lubczyku i suszoną włoszczyznę. Wierzch w garnku pokrywamy liśćmi kapusty. Całość zalewamy wodą z pastą rosołową i gotujemy 60-70 minut, do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka odlewamy chochlą 500 ml wywaru. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wywarem i wlewamy go do garnka z gołąbkami. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut. Z części wywaru robimy sos, zagęszczając go mąką. Gołąbki podajemy z ugotowanymi ziemniakami, całość polewamy sosem i posypujemy zieleniną.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (5)

NutkaSmaku 24 lipca
Czesky wersja gołybki - wigląda pisznie!!! :D:D
przyjaciel 25 lipca
Pychotki :)
fafiatko 26 lipca
Wygladaja idealnie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młoda kapusta 2 główki (25 liści spażonych)
  • mielone mięso wieprzowe 1 kg
  • ugotowany ryż 200 g
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • domowa pasta rosołowa 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • Majeranek
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • Lubczyk
  • natka pietruszki
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Składniki