Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione wyrazistym farszem z dodatkiem ostrej papryczki chilli i aromatycznej bazylii. Danie idealne dla osób lubiących pikantne i wyraziste potrawy :)
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1040
Składniki
Kaszę pęczak oraz ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Oba garnki dokładnie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby ryż oraz kasza "same doszły", a na koniec miały sypką postać. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek - chwilę razem przesmażamy. Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście.
Pierś z kurczaka i łopatkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę pęczak, ryż, bazylię, słodką paprykę mieloną oraz podsmażoną z czosnkiem i chili cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, słodkim sosem sojowym, pieprzem czarnym oraz cayenne. Powstały farsz nakładamy porcjami na liście kapusty i zawijamy.
Uformowane gołąbki układamy na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut. Gołąbki na ostro podajemy z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym). Życzę smacznego! :)