Gołąbki inaczej w sosie pomidorowym

Gołąbki inaczej w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wszyscy znamy przepis na tradycyjne gołąbki, które są dość czasochłonne w wykonaniu. Dzisiaj proponujemy przepis na nieco odmienione i szybsze do zrobienia, ale równie pyszne gołąbki. Smacznego! Więcej zdjęć na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 puszka pomidorów
  • Przyprawy do smaku

Przygotowanie

  1. • Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kostkę, całość podsmażamy z dodatkiem 2 łyżek oleju, soli i pierzu przez 15 minut, następnie studzimy
    • Do kapusty dodajemy: mięso mielone, jajko, dwie łyżki bułki tartej, całość doprawiamy do smaku, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
    • Formujemy podłużne kotleciki, które układamy w naczyniu żaroodpornym

  2. • Pomidory blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku
    • Gołąbki zalewamy sosem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165-170 stopni przez 60 minut

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 23 listopada 2020
Bardzo fajny przepis:-)
KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/4 główki kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 puszka pomidorów
  • Przyprawy do smaku
Składniki