Gołąbki bez zawijania w liście

Gołąbki bez zawijania w liście
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: zjkrol
Szybkie i bardzo smaczne gołąbki nie wymagają zawijania w kapuściane liście.

Składniki

  • MIĘSO, 1/2 kg
  • ryż, 2 szaszetki
  • Kapusta, 1 mała główka
  • cebula, 1 sztuka
  • jajka, 2 sztuki
  • Bułka tarta, 1/2 szklanki
  • przyprawy[sól,pieprz,koperek,pietruszka itd wg uznania]
  • sos:koncentrat pomidorowy

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować,kapustę poszatkować i sparzyć wrzącą woda i odcisnąć.

  2. Do miski włożyć ryż,odciśniętą kapustę,mięso,jajka,pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawy.Wszystko wyrobić.

  3. Z powstałej masy formować gołąbki ,wielkości mielonych kotletów,obtoczyć w tartej bułce,obsmażyć na oleju.

  4. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać sosem pomidorowym.{przecier pomidorowy wymieszać z niewielką ilością wody i przypraw.Zapiekać pod przykryciem 30 minut.

  5. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 22 czerwca 2012
Też takie robię,uwielbiane przez całą rodzinę na ciepło i na zimno,godne polecenia; pozdrawiam :-)))
mysz204 22 sierpnia 2012
wszystko fajnie tylko te dwie saszetki ryzu na pol kilo miesa to chyba ciut za duzo.........jedna to swiat;)
Składniki
  • MIĘSO, 1/2 kg
  • ryż, 2 szaszetki
  • Kapusta, 1 mała główka
  • cebula, 1 sztuka
  • jajka, 2 sztuki
  • Bułka tarta, 1/2 szklanki
  • przyprawy[sól,pieprz,koperek,pietruszka itd wg uznania]
  • sos:koncentrat pomidorowy
Składniki