Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: edytek
Gołąbki robione inaczej niż tradycyjne, ale równie smaczne. Ja proponuje z sosem pomidorowym. Z przepisu wychodzi ok. 25szt.

Składniki

  • kapusta włoska, 1 główka
  • ryż, 1,5 szkl.
  • mięso mielone, ok. 70-80 dag
  • jajka, 3 szt.
  • mąka, 5 łyżek
  • kasza manna, 3 łyżki
  • olej
  • sól, pieprz
  • cebula, 1szt.
  • pomidory w puszce, 1 szt.
  • Śmietana kremówka, 1/3 szkl.
  • bulion ( kostka rosołowa rozpuszczona w ciepłej wodzie)

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i pozostawić na jakiś czas, aż puści sok (ok. 50 min.)

  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować)

  3. Kapustę odcisnąć, dodać do niej ugotowany ryż, mięso mielone, rozbełtane jajka, kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

  4. Z masy formować średniej wielkości wałeczki, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrznym oleju na patelni na złoty kolor.

  5. Obsmażone gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem tak, żeby były przykryte. Gotować jeszcze przez 30 min. Po ugotowaniu wyjąć z bulionu, żeby zbyt nie namokły.

  6. Przygotować sos: cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem poddusić. 2 łyżki mąki rozrobić ze śmietaną kremówką i odrobiną wody tak, żeby nie było grudek, zabielić tym pomidory. Gotować razem jeszcze 2-3 min. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty mozna dolać trochę wody.

Komentarze do przepisu (12)

Malwa55 23 lutego 2010
Jak dodany ryz to po co kasza manna ? Robiłam takie bez kaszy tylko z ryzem i były bardzo dobre ,nie rozpadły sie.
wiola1100 23 lutego 2010
gołąbki to ja lubię a takich to ja jeszcze nie jadłam ,muszę spróbować
bobara 23 lutego 2010
ja robię tez takie ale dodaje ryz nie gotowany on potem naciąga i mięknie jak sie dusza gołabki w sosie i wtedy... Czytaj całość »
ja robię tez takie ale dodaje ryz nie gotowany on potem naciąga i mięknie jak sie dusza gołabki w sosie i wtedy nie trzeba dodawac kaszki....ot takie male różnice
moge powiedziec że syn co kapusty nie weźmie do ust wcinal te "kotleciki" bez jakichkolwiek uwag....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kapusta włoska, 1 główka
  • ryż, 1,5 szkl.
  • mięso mielone, ok. 70-80 dag
  • jajka, 3 szt.
  • mąka, 5 łyżek
  • kasza manna, 3 łyżki
  • olej
  • sól, pieprz
  • cebula, 1szt.
  • pomidory w puszce, 1 szt.
  • Śmietana kremówka, 1/3 szkl.
  • bulion ( kostka rosołowa rozpuszczona w ciepłej wodzie)
Składniki