Gołąbki bez zawijania.

Gołąbki bez zawijania.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Docherro
Pracy nie ma tyle co z gołąbkami zawijanymi w liście kapusty.Smakowo nie różnią się aż tak bardzo.Wyszły bardzo smaczne. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • 1,30kg piersi z kurczaka
  • 1/4 kapusty włoskiej ( z dużej głowki)
  • 2 duże jajka
  • 100g ryżu
  • 100g kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sol
  • 2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno pokroić i posolić łyżeczką soli.Wymieszać i odstawić na 2o min.

    Po tym czasie odcisnąć z wody i dać do miski.

  2. Kaszę oraz ryż gotować przez pół godz.
    Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

    Pierś zmielić.

    Do miski dodać kaszę,ryż,cebulę,jajka,bułkę tartą oraz zmielone mięso.
    Doprawić pieprzem i solą do smaku.

    Formować małe kotleciki ,obtoczyć w bułce tartej i kłaść na rozgrzany tłuszcz.Usmażyć z dwóch stron.

  3. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dać do nagrzanego piekarnika do 150st.góra-dół,podpiec przez 20min.

    Można zalać sosem pomidorowym i zapiec.Ja polałam sosem na talerzu przed podaniem na stół.

  4. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (21)

fafiatko 12 grudnia 2019
Ale frykasy! delikatne skladniki mowia same o smaku!
ekspresjawkuchni 13 grudnia 2019
Świetna alternatywa dla tradycyjnych i pracochłonnych gołąbków :)
KulinarnaChwila 13 grudnia 2019
Pyszotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,30kg piersi z kurczaka
  • 1/4 kapusty włoskiej ( z dużej głowki)
  • 2 duże jajka
  • 100g ryżu
  • 100g kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • pieprz i sol
  • 2 łyżki bułki tartej plus do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Składniki