Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Znakomite na obiad, świetna alternatywa dla normalnych gołąbków zawijanych w kapustę. Szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 1kg mięsa mielonego z szynki i łopatki wieprzowej
  • ½ główki kapusty (ok800g)
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2l bulionu warzywnego
  • 500g ketchupu pikantnego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kroimy kapustę w drobne kawałki tak żeby udało nam się później uformować gołąbki.
    Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę.

  2. Do miski dodajemy - mięso,ugotowany ryż, kapustę, jajka, 10 łyżek kaszy, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu i pokrojoną cebulę.

    Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy je w kształt pulpetów.

    Smażymy na złocisty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Usmażone przekładamy na talerz.

  3. Do garnka wlewamy bulion warzywny dodajemy 10 ziaren pieprzu, ziele angielskie , liście laurowe, koncentrat pomidorowy i ketchup .

    Nasz sos musimy zagotować po czym zmniejszamy ogień i przekładamy nasze gołąbki.

  4. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut .
    Solimy i pieprzymy do smaku.

    Gotowe.....
    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 09 grudnia 2019
To zdecydowanie wersja dla mnie :)
Składniki
  • 1kg mięsa mielonego z szynki i łopatki wieprzowej
  • ½ główki kapusty (ok800g)
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2l bulionu warzywnego
  • 500g ketchupu pikantnego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • olej do smażenia
Składniki