Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Gołąbki, niczym duże kotlety mielone. Gołąbki nie wymagają tyle czasu przygotowania co tradycyjne, ale smakują podobnie.

Składniki

  • -1 kg.kapusty białej - 1 kg.mięsa mielonego
  • -5 jajek -200 g.ryżu (2 torebki)-2 szklanki grysik
  • -2 duże cebule
  • przyprawy (sól, pieprz,vegetta,papryka mielona,natka pietruszki)
  • DODATKOWO:-bułkę tartą do obtaczania -olej do podsmażenia
  • SOS DO POLANIA: -1 l. rosołu -3 duże łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować,posolić i odstawić żeby puściła sok.Cebulę pokroić i podsmażyć.Ugotować ryż i odcedzić. Do większej miski wbić jajka,rozmieszać. Dodać surowe mięso,odciśniętą kapustę,surowy grysik,ugotowany ryż. Wszystko
    przyprawić,solą,pieprzem,vegettą,papryką.Można dodać posiekaną natkę pietruszki.Wszystko wymieszać,jak będzie rzadkie to można dodać bułki tartej.Formować większe kotlety,obtaczać w bułce tartej i odkładać.

  2. Obsmażyć na oleju z obu stron I przełożyć na blaszkę.

  3. Zalać sosem pomidorowym.

  4. Przykryć folią aluminiową i piec 1 godz.w 180*.

  5. Przełożyć na półmisek gotowe gołąbki.Podawać polane sosem pomidorowym albo grzybowym.

Komentarze do przepisu (12)

ErJot 15 października 2018
Prezentują się bardzo apetycznie:) Gołąbki bez zawijania to wersja w sam raz dla mnie - LENIWCA:)
fafiatko 15 października 2018
Przepyszny przepis! golabki to jeden z moich ulubionych potraw z dziecinstwa!
SlodkoSlodka83 16 października 2018
Uwielbiam je :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • -1 kg.kapusty białej - 1 kg.mięsa mielonego
  • -5 jajek -200 g.ryżu (2 torebki)-2 szklanki grysik
  • -2 duże cebule
  • przyprawy (sól, pieprz,vegetta,papryka mielona,natka pietruszki)
  • DODATKOWO:-bułkę tartą do obtaczania -olej do podsmażenia
  • SOS DO POLANIA: -1 l. rosołu -3 duże łyżki przecieru pomidorowego
Składniki