Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ moja siostra wiecznie narzekała, że nie lubi kapusty i obierała gołąbki, postanowiłam przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego przepisu ;)
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 50
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 27
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 56
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 113
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 50
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 27
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 56
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 113
Składniki
Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucamy ją na suchą patelkę i podpiekamy ją przez około 10 minut aby pozbyć się nadmiaru wody. W tym samym czasie gotujemy też połowę szklanki ryżu, drugą pozostawiamy surową.
Mielone mięso łączymy z podsmażoną kapustą, ugotowanym ryżem, surowym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Jeśli mięso za bardzo się klei i jest zbyt „wodniste” możemy dodać do niego trochę bułki tartej. Formujemy z niego około 18 niezbyt dużych, owalnych kotlecików. Każdy z nich obsmażamy z każdej strony na patelni, a następnie układamy je w natłuszczonym garnku, z grubym dnem. Najlepiej ułożyć je w jednej warstwie, jeśli nie zmieszczą się wszystkie lepiej rozłożyć je na dwa garnki. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu.
Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego :)