Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasia90
Szybsze niż tradycyjne ale również są pyszne :)

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
  • 100g ryżu
  • troszkę kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki koncentratu
  • kilka kropel tabasco
  • 1 łyżka keczupu
  • Przyprawy

Przygotowanie

  1. Gołąbki bez zawijania: Składniki na gołąbki bez zawijania: 500g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego,100g ryżu, troszkę kapusty pekińskiej, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, bułka tarta,sól, pieprz. Składniki sosu do gołąbków bez zawijania: 0,7l bulionu, 2 łyżki koncentratu, 1 łyżka keczupu, kilka kropel tabasco (nie koniecznie ) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy lub inne przyprawy według uznania. 1 łyżka mąki do zagęszczenia. Przygotowanie gołąbków bez zawijania: Ryż gotujemy tak jak pisze na opakowaniu, opłukać, odcedzić i ostudzić. Kapustę pekińską kroimy w malutką kostkę. Mieszamy ryż,kapustę, mięso, czosnek i cebulę ścieramy na najmniejszych oczkach, dodajemy jajko, przyprawy. Mieszamy wszystko i formujemy gołąbki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Sos do gołąbków bez zawijania:
    Do brytfanki wlewamy bulion, dodajemy koncentrat, keczup i przyprawy. Wszystko zagotowujemy, zagęszczamy mąką i wkładamy do niego wcześniej podsmażone gołąbki. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok.20-30 min
    Smacznego

Komentarze do przepisu (3)

Joanna116 03 lutego 2015
Szybko i smacznie :-).
kasia90 07 lutego 2015
Masz racje Joanna116 :)
elabaf 17 czerwca 2015
Wlasnie je zrobiłam na obiad i wiele osob je jadlo i bardzo im smakowalo.
Składniki
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego
  • 100g ryżu
  • troszkę kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki koncentratu
  • kilka kropel tabasco
  • 1 łyżka keczupu
  • Przyprawy
Składniki