Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pyszny na gołąbki, które rozpływaja się w ustach. Nie ma świąt i spotkań rodzinnych bez tego dania. Gołąbki zawsze królują z innymi daniami na świątecznym stole. Polecam zrobić i ocenić przepis. Zapraszam na przepis.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 58
...ale pyszny.
Odsłon: 128
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 217
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 58
...ale pyszny.
Odsłon: 128
Składniki
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Wycinamy głąb. Rozdzielamy ostrożnie pozostałe liście i parzymy chwilę we wrzątku. Wyjmujemy ,studzimy i rozkładamy na płasko ,usuwamy grube nerwy.
Ryż gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju, studzimy.
Kostkę bulionową rozpuścić w 3 szklankach gotującej się wody.
mięso połączyć z ryżem ,cebulą ,poszatkowaną pietruszką, doprawić przyprawami, zamieszać.
Porcje nadzienia układamy na liście kapusty. Boki liści zwijamy najpierw do środka a potem w rulon.
Na dnie płaskiego rondla układamy część niewykorzystanych liści, na nich układamy ściśle gołąbki, jeden obok drugiego ,przykrywamy pozostałymi liśćmi, zalewamy bulionem z kostki i dusimy pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami jako danie obiadowe.