gołąbki

Przepis dnia 2008-07-26
gołąbki
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lenarafal
gołąbki z grzybami i nie tylko

Składniki

  • mięso mielone
  • główka kapusta
  • ugotowany ryż
  • grzyby suszone (namoczone), pół szklanki
  • duża cebula
  • boczek surowy, pół szklanki
  • dojrzałe pomidory lub z puszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. grzyby wyciągamy z wody i smażymy z cebulą i z boczkiem-koło 20 minut. gdy przestygnie dodajemy mięso, ryż ,sól , pieprz i zawijamy w ugotowane wcześniej liście. gołąbki wkładamy do naczynia żaroodpornego , zalewamy wodą pozostałą po grzybach, na wierzch układamy plastry pomidorów i pieczemy pod przykryciem . 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie.

Komentarze do przepisu (4)

Ivona 23 kwietnia 2009
Nie radzę zapiekać z pomidorami czy sosem pomidorowym,gdyż znacznie wydłuża to czas pieczenia.Dopiero,gdy... Czytaj całość »
Nie radzę zapiekać z pomidorami czy sosem pomidorowym,gdyż znacznie wydłuża to czas pieczenia.Dopiero,gdy gołąbki są już prawie gotowe dodajemy pomidory lub sos i jeszcze chwilę zapiekamy.
dzastin27 05 czerwca 2009
bardzo lubie goląbki sama robie ale te faktycznie maja straszny wygląd moze gołabek oki tylko ten sos z... Czytaj całość »
bardzo lubie goląbki sama robie ale te faktycznie maja straszny wygląd moze gołabek oki tylko ten sos z pomidorow daje obrzydzenie tak jakby wyrzute pomidory i naplute hihihi no ale smacznego sorka za szczera odp.dobre sa zapewne ;)
dzastin27 05 czerwca 2009
goląbki moze i dopbre bo baardzo lubie i sama robie ale wyglad to faktycznie fatalny moja szczera odpowiedz; ten... Czytaj całość »
goląbki moze i dopbre bo baardzo lubie i sama robie ale wyglad to faktycznie fatalny moja szczera odpowiedz; ten sos pomidorowy wyglada jalk wyrzute poidory i naplute;) sorka . ale gołąbki pewnie dobre
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone
  • główka kapusta
  • ugotowany ryż
  • grzyby suszone (namoczone), pół szklanki
  • duża cebula
  • boczek surowy, pół szklanki
  • dojrzałe pomidory lub z puszki
  • sól, pieprz
Składniki