Gołąbki

Gołąbki
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
Standardowe, dobre gołąbki

Składniki

  • młoda kapusta, 1 sztuka
  • mięso mielone (łopatka), 1 kg
  • ryż, 4 torebki
  • cebula, 1 sztuka
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Z kapusty wykroić głąba i gotować w lekko osolonej wodzie (jeżeli kapusta jest młoda, to od momentu zawrzenia ok. 5 minut ,a potem tylko parzyć, inaczej liście poprzerywają się). Ryż gotować 5 minut krócej niż w przepisie.na opakowaniu. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, solą, pieprzem i usmażoną wcześniej cebulą.

  2. Zwinąć gołąbki. Jeżeli liść kapusty ma duże zgrubienie to należy je ściąć aby nie było problemu z zawijaniem gołąbka. Gołąbki włożyć do garnka i poukładać na podstawku. Wlać trochę wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Podawać z sosem pomidorowym.

Komentarze do przepisu (4)

EMIGRANT 02 września 2012
Są bardzo pyszne robię takie same, można je też podawać z sosem grzybowym smakóją o niebo lepiej. Ale to... Czytaj całość »
Są bardzo pyszne robię takie same, można je też podawać z sosem grzybowym smakóją o niebo lepiej. Ale to wedle gustu i smaku każdego smakosza.
izanieania 02 września 2012
Ojej!! az 4x torebki z ryzem??Nie za duzo??ja daje paraboliczny,i na 1 kg miesa to najwiecej 1,5 saszetki...Dodaje... Czytaj całość »
Ojej!! az 4x torebki z ryzem??Nie za duzo??ja daje paraboliczny,i na 1 kg miesa to najwiecej 1,5 saszetki...Dodaje tez podsmarzony wedzony boczek(kostka),z cebulka..Ale to juz moja sugestia...
leopard28 02 września 2012
jakbym chciał tyle mięsa w gołabku to chyba lepiej zrobić sobie mielonego :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • młoda kapusta, 1 sztuka
  • mięso mielone (łopatka), 1 kg
  • ryż, 4 torebki
  • cebula, 1 sztuka
  • sól i pieprz, do smaku
Składniki