Gołąbki

Gołąbki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jagoda50
Tradycyjne gołąbki i zawsze smakują.

Składniki

Przygotowanie

  1. kapuste sparzyc ,zdjąć liśćie i przygotowac do zawijania

  2. mięso zemleć,dodac podgotowany ryż,majeranek,sól ,pieprz,drobno posiekany czosnek i dobrze wymieszać

  3. wszystkie warzywa obrac i pokroić w plasterki,pieczrki również pokroić

  4. przygotowany farsz nakładac na liscie kapusty,zawijać i spiąć wykałaczką

  5. gołąbki zrumienic na rozgranym oleju

  6. dno garnka wyłozyc liśćmi kapusty,rozkruszyc 1 kostkę,listek i ziele,dodac równiez troche pokrojonych warzyw,na to układac gołąbki,potem znów warzywa

  7. wszystko podlac wodą,przykryc i dusić na wolnym ogniu do miekkości

  8. sporządzic sos z maki,koncentratu i smietany,mozna dodac maggi, mozna dodać małą łyzeczke cukru do sosu jesli jest zbyt kwasny

  9. sosem zalac gołąbki w garnku i jeszcze dusić okolo 10 min,uważac zeby nie przypalic ,na koniec posypac natką

  10. czasami do gołąbków robie sos śmietanowy i tez jest bardzo dobry

Komentarze do przepisu (6)

wioleta333 28 listopada 2009
pani jagodo obiadki serwowane w pani wykonaniu to rewelacja ,pozdrawiam.........
lasuch-09 28 listopada 2009
Na pewno smakują, bo wyglądają rewelacyjnie!
usiala 28 listopada 2009
mniammm jak pysznie i pięknie podane gołąbki :) pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki