Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki z mięsem mielonym, takie jak robi mama :D
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 135
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 825
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 135
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 825
Składniki
Ryż zagotowałem w dwóch szklankach wody i zostawiłem pod przykryciem (ma wchłonąć wodę ). Posiekaną cebulę podsmażyłem na złoto. Mięso wymieszałem z ryżem, cebulką, jajkiem i przyprawiłem do smaku.
Głąb z kapusty należy wyciąć lub przynajmniej naciąć aby liście się łatwo wyciągały. Do dużego garnka włożyłem kapustę, zagotowałem, a następnie zostawiłem na małym ogniu i pojedynczo obrywałem z niej sparzone liście.
Dno garnka wyłożyłem liśćmi kapusty (takimi które nie nadawały się do gołąbków)
W liściach zawijałem nadzienie jak roladki i układałem na sitku do gotowania. Można również użyć odwróconego talerza, aby gołąbki nie dotykały dna garnka.
Gołąbki muszą być ułożone bardzo ciasno, żeby się nie rozpadały podczas gotowania. Jeżeli gołąbków jest dużo można je układać piętrowo. Górę przykryłem liśćmi kapusty.
Gołąbki zagotowałem a następnie zostawiłem na małym ogniu na 1,5-2 godziny. (Do miękkości liści). Można podawać z ziemniakami, chlebem, w sosie pomidorowym lub suche.
Sos pomidorowy: Pomidory ze słoika/puszki zagotowuję, miksuję dodaję pieprz, sól i zioła prowansalskie. Zabielam śmietaną. W sezonie robię sos ze świeżych pomidorów.
Przemycamy zdrowie: Do farszu można przemycić: kurkumę, otręby, płatki owsiane, siemię lniane :D