Gołąbki

Gołąbki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Gołąbki z młodej kapusty i wieprzowego mielonego mięsa z dodatkiem ryżu.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
  • szklanka ryżu
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • Lubczyk
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz do gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem z pasty rosołowej, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

  2. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Gotowe gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem lub ziemniakami.

  3. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 lipca
Pyszotka;)
Składniki
  • główka młodej kapusty
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
  • szklanka ryżu
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • Lubczyk
  • Natka pietruszki
Składniki