Gołąbki.

Gołąbki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: balbinka568
Gołąbki to bardzo smaczna potrawa na każdą okazję. Wymagają trochę pracy, ale są proste i łatwe w wykonaniu.

Składniki

  • Kapusta biała 2 główki
  • Ryż 0,5 kg
  • Kasza 0,5 kg
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Sól, pieprz, vegeta
  • Bulion mięsno - jarzynowy 0,5 litra

Przygotowanie

  1. Ze środka kapusty wyciąć głąb, następnie włożyć do dużego garnka z osoloną wodą i zagotować.
    Oddzielać sparzone liście i wyciągać z wody stopniowo.
    Delikatnie odciąć z każdego liścia zgrubienia.

  2. Mięso zmielić i włożyć do miski.
    Ryż i kaszę ugotować, odsączyć i wystudzić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

  3. Na liść kapusty nakładać porcję farszu i zawijać (najpierw złożyć boki do środka, a następnie zwinąć do końca liścia) podobnie jak krokiety.

  4. Dno dużego garnka wyłożyć liśćmi kapusty i układać ciasno jeden przy drugim zawinięte gołąbki. Na wierzch przykryć liśćmi kapusty.
    Zalać gołąbki bulionem i przykryć pokrywką.

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1,5 - 2 godzin.
    Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

Składniki
  • Kapusta biała 2 główki
  • Ryż 0,5 kg
  • Kasza 0,5 kg
  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Sól, pieprz, vegeta
  • Bulion mięsno - jarzynowy 0,5 litra
Składniki