gołąbki

gołąbki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
kazdy z nas je zna,wiele z nas je uwielbia ;))) przepisu nauczylam sie sama,jest prosty a danie wychodzi pyszniutkie!!!!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wycinamy glab z kapusty,do duzego garnka zagotuwujemy wode lekko osolona,wkladamy cala kapuste gotujemy co jakis czas obkrecajac kapusta co okolo 5min,zdejmujemy ostrozni liscie,dalej gotyjemy az wszysrkie listki odejda,odcinamy nerwy ;) z kapusty by lepiej sie zwijaly ;)
    odkladamy do ostudzenia

  2. Do miski wkladamy mieso , pol sklanki ryzu (wszesniej ugotowanego aldente ) wbijamy jajo,sypiemy okolo 1lyzeczke soli (wedle uznania ) pieprzu i pol lyzeczki papryki mielonej slodkiej, ja czesem dodaje kilka kropel magi tez do samku ;P wszystko mieszamy na gladka mase

  3. bierzemy sie do zawijania ;))) a wiec: bierzemy lisc ukladamy n a nim farsz zawijamy ,mam nadzieje ze kazdy iwe jak bo trudno mi opisac ;) do tego samego garnka co gotowalismy kapuste dodajemy wody kostke rosolowa wkladamy wszystkie golabki a na spod kladziemy pozostale skrawki lisci kapusty ktore nam zostaly ;) ukladamy blisko siebie,gotujemy okolo 30-45min na nieduzym ogniu
    ZROBIMY TERAZ SOS : do garnuszka wlewamy wode okolo 1l dodajemy kostke rosolowa,gotujemy jak zacznie wrzec dodaje koncentrat pomidorowy sol pieprz,wlewam smietanki zagotujemy dodajemy okolo1lyzeczki maki mieszamy energicznie by nie powstaly grudki, kroimy drobno koperek dosc sporo i dodajemy do sosu
    po uplywie okolo 45min wyjmujemy galabki wylewamy wode wkladamy spowrotem dodajemy sos i gotowe ;P

Składniki
Składniki