Gołąbki

Gołąbki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agatokaj
Smaczne...

Składniki

  • kapusta włoska
  • mięso mielone z łopatki 2kg
  • jajka 4
  • kajzerki 2 suche
  • bułka tarta około 3/4 szkl
  • rzyprawa do gołąbków bez zaijania knnor
  • Pieprz ziołowy
  • cebula 2 średnie
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy z chili 1 opakowanie
  • rosołki grzybowe 2
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól,pieprz do smaku
  • cukier 2 płaskie łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy mały słoiczek

Przygotowanie

  1. Sparzyć kapustę oddzielając kolejne liście wystudzić.W tym czasie przygotować mięso (ja kupiłam mieloną łopatkę).Mięso do miski do tego namoczone bułki zblenderowane(zmielić) z cebulą i czosnkiem,jajka,bułką tarta,przyprawa do gołąbków,pieprz ziołowy,sól pieprz,wymieszać.Jeśli jest to konieczne doprawić.

  2. Z liści kapusty odciąć twardą część,nakładać po małej garstce mięsa,zwinąć gołąbka i tak do wyczerpania zapasu.Na dno garnka ułożyć pozostałe liście(zostawić kilka do przykrycia ) ułożyć gołąbki,włożyć rosołki i trochę posolić i przykryć pozostałymi liśćmi,zalać wodą po gotowaniu kapusty.Gotować do miękkości.

  3. Zlać wodę z gołąbków i zagotować dodać przecier,koncentrat doprawić solą ,cukrem zagotować zaprawić mąką.Gotowe.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 30 lipca 2015
Może i smaczne, ale nie najlepiej się prezentują na Twoim zdjęciu...
Składniki
  • kapusta włoska
  • mięso mielone z łopatki 2kg
  • jajka 4
  • kajzerki 2 suche
  • bułka tarta około 3/4 szkl
  • rzyprawa do gołąbków bez zaijania knnor
  • Pieprz ziołowy
  • cebula 2 średnie
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy z chili 1 opakowanie
  • rosołki grzybowe 2
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól,pieprz do smaku
  • cukier 2 płaskie łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy mały słoiczek
Składniki