Gobłąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Gobłąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Goblinek
Z młodej kapusty, z mięsem i ryżem - najlepsze, moim zdaniem.

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • mięso mielone drobiowe, 500 g
  • niepełna szklanka ryżu
  • cebula
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, cukier
  • ziele angielskie
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • suszony majeranek
  • 3 kostki bulinowe
  • łyżka smalcu

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj w niespełna dwóch szklankach wody, aby się nie rozgotował. Kapustę podziel na liście, opłucz je, wytnij twarde nerwy. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Ryż i cebulę wymieszaj z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Farsz układaj na liściach kapusty, brzegi zawiń do środka. Gołąbki układaj ciasno w szerokim rondlu, zwinięciem do dołu. W wodzie rozpuść dwie kostki bulionowe, dodaj 2 łyżeczki koncentratu, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Zalej tym gołąbki, dodaj smalec. Gotuj pod przykryciem 45 min.

  3. Zrób sos: ostatnią kostkę bulionową zagotuj w dwóch szklankach wody, dodaj resztę koncentratu, sól, pieprz i cukier. Gotuj chwilę na wolnym ogniu. Gdy gołąbki są już gotowe, wylej wywar w którym się gotowały i zalej przygotowanym sosem pomidorowym.

Komentarze do przepisu (6)

magdaniel 29 maja 2010
Uwielbiam golabki !
oliwia_winna 01 czerwca 2010
tutaj jest już tak dużo goląbków, że nie wiadomo kto od kogo kopiuje... na co powielacie teprzepisy???
madziak 01 czerwca 2010
A ja tam uwielbiam gołąbki, zwłaszcza z młodej kapustki i z dużą ilością sosu. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • główka młodej kapusty
  • mięso mielone drobiowe, 500 g
  • niepełna szklanka ryżu
  • cebula
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, cukier
  • ziele angielskie
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • suszony majeranek
  • 3 kostki bulinowe
  • łyżka smalcu
Składniki