Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na gnocchi ziemniaczane z papryką i maniokiem.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 752
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 840
Polecam.
Odsłon: 584
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 487
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 103
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 752
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 840
Polecam.
Odsłon: 584
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 487
Składniki
Filety z kurczaka pokroić w plasterki oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju. Podsmażony przestudzony filet pokroić na małe kawałeczki.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasionek i włókien. Ułożyć połówki skórką do góry pod rozgrzanym rusztem i piec przez 8 minut albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Włożyć podpieczoną paprykę do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę.
Maniok i ziemniaki ugotować na parze lub w dużym garnku do miękkości. Odstawić do wystudzenia, po wystudzeniu zmielić przez maszynkę razem z papryką. Zmielone ziemniaki, maniok, paprykę połączyć z mąką(mąkę dodawać stopniowo), roztrzepanymi jajkami i ostrą papryką . Delikatnie wyrabiać przez ok 5 minut, podsypując w razie potrzeby więcej mąki do uformowania gładkiej masy. Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich długi walec grubości ok 2 cm, następnie pokroić na kawałki szerokości 2,5 cm. Nadawać kawałkom owalny kształt i delikatnie przetoczyć je po lekko umoczonej wypukłej powierzchni widelca. Gotowe rozłożyć na oprószonej mąką tacce i przykryć do czasu gotowania.
Zagotować wodę w dużym garnku i partiami wrzucać gnocchi na osolony wrzątek. Każdą patię gotujemy około 2 minut albo do czasu wypłynięcia. Gotowe przekładać łyżką cedzakową na talerze. Kluseczki polać ciepłym sosem pomidorowym i posypać małymi kawałeczkami podsmażonego kurczaka. Ja użyłam sos do spaghetti – pełen dojrzałych pomidorów, podgrzewając sos dodałam do niego aby wzmocnić smak 2 ząbki zgniecionego czosnku oraz doprawiłam bazylią i oregano.