Gnocchi ziemniaczane z papryką i maniokiem.

Gnocchi ziemniaczane z papryką i maniokiem.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na gnocchi ziemniaczane z papryką i maniokiem.

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka
  • ½ kg manioku
  • ½ zwykłych, mącznych ziemniaków
  • 300g mąki
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka pokroić w plasterki oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na oleju. Podsmażony przestudzony filet pokroić na małe kawałeczki.

  2. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasionek i włókien. Ułożyć połówki skórką do góry pod rozgrzanym rusztem i piec przez 8 minut albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Włożyć podpieczoną paprykę do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę.

  3. Maniok i ziemniaki ugotować na parze lub w dużym garnku do miękkości. Odstawić do wystudzenia, po wystudzeniu zmielić przez maszynkę razem z papryką.
    Zmielone ziemniaki, maniok, paprykę połączyć z mąką(mąkę dodawać stopniowo), roztrzepanymi jajkami i ostrą papryką . Delikatnie wyrabiać przez ok 5 minut, podsypując w razie potrzeby więcej mąki do uformowania gładkiej masy.

    Ciasto podzielić na cztery części. Na lekko oprószonej mąką stolnicy utoczyć z każdej z nich długi walec grubości ok 2 cm, następnie pokroić na kawałki szerokości 2,5 cm. Nadawać kawałkom owalny kształt i delikatnie przetoczyć je po lekko umoczonej wypukłej powierzchni widelca. Gotowe rozłożyć na oprószonej mąką tacce i przykryć do czasu gotowania.

  4. Zagotować wodę w dużym garnku i partiami wrzucać gnocchi na osolony wrzątek. Każdą patię gotujemy około 2 minut albo do czasu wypłynięcia. Gotowe przekładać łyżką cedzakową na talerze.

    Kluseczki polać ciepłym sosem pomidorowym i posypać małymi kawałeczkami podsmażonego kurczaka.

    Ja użyłam sos do spaghetti – pełen dojrzałych pomidorów, podgrzewając sos dodałam do niego aby wzmocnić smak 2 ząbki zgniecionego czosnku oraz doprawiłam bazylią i oregano.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 07 października 2018
Świetne danie.:)
Składniki
  • 1 duża czerwona papryka
  • ½ kg manioku
  • ½ zwykłych, mącznych ziemniaków
  • 300g mąki
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
Składniki