gnocchi z sosem pomidorowym

gnocchi z sosem pomidorowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Mięciutkie ziemniaczane kluski z pomidorowym sosem i parmezanem

Składniki

  • SKŁADNIKI KLUSEK:
  • ziemniaki (mączystej odmiany) - 1 kg
  • mąka pszenna - 300 g
  • jajko - 1 szt
  • sól
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • krojone pomidory - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • bazylia - pół pęczka
  • tarty parmezan - 50 g

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Odcedzone ziemniaki utłuc, wymieszać z mąką i jajkiem. Dodać gałkę muszkatołową i sól, dobrze wyrobić. Masę wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na dwie części, uformować długie wałki. Z ciasta odcinać niewielkie kluski. Gotować partiami w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

  2. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek w cienkie plasterki, podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, gotować kilka minut.

  3. Gnocchi wymieszać z sosem pomidorowym, posypać parmezanem, udekorować listkami bazylii.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 18 listopada 2020
Uwielbiam włoskie smaki, kluseczki wyglądają smakowicie!
KulinarnaChwila 19 listopada 2020
pyszotka:)
Składniki
  • SKŁADNIKI KLUSEK:
  • ziemniaki (mączystej odmiany) - 1 kg
  • mąka pszenna - 300 g
  • jajko - 1 szt
  • sól
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • krojone pomidory - 400 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • DODATKOWO:
  • bazylia - pół pęczka
  • tarty parmezan - 50 g
Składniki