Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skorzystałam ze sklepowego gotowca, dzięki czemu wyczarowałam to smakowite i aromatyczne danie w niecałe pół godziny!
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 272
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1195
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 119
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 272
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1195
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 119
Składniki
Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy zacznie wydzielać sok płuczemy go wodą i osuszamy. Bakłażana smażymy na oleju - ważne, aby olej był dobrze nagrzany, bo to warzywo niestety bardzo łatwo wchłania tłuszcz. Po 2 minutach smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Po kolejnej minucie pozostałe, pokrojone warzywa - pomidory, paprykę i jarmuż oraz pastę z oliwek. Dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mascarpone, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut, aby sos się zredukował. W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu i razem smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy starty ser, całość mieszamy i możemy już podawać.