Gniazdka makaronowe

Gniazdka makaronowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Witajcie!!! dzisiaj przyrządzimy makaron, ale troszkę inaczej. Zrobimy zapiekane gniazdka makaronowe z sosem mięsno-pomidorowym.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 kubka czerwonego wina
  • kawałek żółtego sera, który zetrzemy na tarce
  • porcja makaronu spaghetti
  • przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, curry, bazylii i tymianku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopiłam łyżkę masła, wrzucam posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dorzucam drobno pokrojony czosnek. Chwilę smażę i dodaję mięso. gdy straci swój surowy kolor, wlewam wino i duszę wszystko, aż płyn w większości odparuje.

  2. W oddzielnym garnku gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente.

  3. Do mięsa dodaję pomidory, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dobrze mieszam i nadal duszę.

  4. Makaron przelewam na durszlaku zimną wodą i co jakiś czas wstrząsam, tak aby kluseczki nie posklejały się ze sobą.

  5. Naczynie żaroodporne smaruje masłem. Za pomocą widelca w niewielkiej miseczce kręcę nieduże gniazdka z makaronu i przenoszę je do naczynia. W środek każdego gniazdka nakładam porcję sosu mięsnego. Posypuję tartym żółtym serem i zapiekam w 180 stopniach przez 15 – 20 minut.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 07 lutego 2015
Aniu gotujesz same pyszności :)
Składniki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 kubka czerwonego wina
  • kawałek żółtego sera, który zetrzemy na tarce
  • porcja makaronu spaghetti
  • przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, curry, bazylii i tymianku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
Składniki