Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gładka botwinka z ogórkiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Jak to zrobić?
Odetnij natkę od buraczków, dokładnie ją umyj i pokrój w dwucentymetrowe paski. Gotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy tylko zawrze, zakwaś sokiem z cytryny lub kilkoma kroplami czerwonego octu winnego. Dzięki temu zupa nie straci żywego koloru.
Umyj buraczki z botwinką. Posiekaj. Zalej zimną wodą, tak by przykryła warzywa. Gotuj ok. 20 minut. Odcedź. Będziemy potrzebować tylko czerwonego wywaru.
Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudź.
Dodaj jogurt albo kefir. Wstaw na godzinę do lodówki. Nalej do talerzy. Dodaj pokruszony ser. Ozdób koperkiem i plastrem świeżego ogórka (możesz go też pokroić w kostkę i dodać do chłodnika).Źródło: Olivia