Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gęsta pomidorowa"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 522
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 522
Składniki
Oczyść i drobno posiekaj szalotkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 3 łyżki oliwy. Obsmaż czosnek i szalotkę.
Dodaj przecier pomidorowy oraz lekko rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszając od czasu do czasu, gotuj 8-10 minut. Po tym czasie wsyp do rondla po szczypcie soli i pieprzu, wlej gorący bulion warzywny.
Dodaj osączoną na sicie i opłukaną białą fasolkę. Gotuj całość razem jeszcze 15 minut. Dopraw do smaku octem balsamicznym, cukrem, solą oraz pieprzem. Wrzuć kilka posiekanych listków świeżej bazylii, a potem zdejmij zupę z ognia.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie. Porcje makaronu porozkładaj do talerzy lub miseczek, zalej gorącą zupą. Przed podaniem udekoruj kilkoma całymi listkami bazylii.
czas ok. 40 min; porcja – 240 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety