Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gęsta ogórkowa z mięsną wkładką"
Makaron z mięsem mielonym i fasolą to ciekawe urozmaicenie, które nie wymaga...
Odsłon: 89
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki najlepiej smakują w towarzystwi...
Odsłon: 79
Mocno czekoladowe ciasteczka, chrupiące, ale i puszyste i delikatne. Są prost...
Odsłon: 129
Makaron z mięsem mielonym i fasolą to ciekawe urozmaicenie, które nie wymaga...
Odsłon: 89
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki najlepiej smakują w towarzystwi...
Odsłon: 79
Mocno czekoladowe ciasteczka, chrupiące, ale i puszyste i delikatne. Są prost...
Odsłon: 129
Składniki
Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (ok. 8 szklanek). Dodaję liście laurowe i ziele angielskie, gotuję około godziny na średnim ogniu pod przykryciem, usuwając co jakiś czas tworzące się szumowiny.
Po tym czasie mięso wyjmuję, lekko studzę i za pomocą widelca dzielę je na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien).
Kaszę pęczak gotuję w posolonej wodzie 5 minut krócej, niż zalecane jest to na opakowaniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a ogórki drobno siekam. Cebulę i marchewkę obieram. Cebulę tnę w kosteczkę, a marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Szklę na nim cebulę, wsypuję marchewkę i smażę 3–4 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i wszystko przekładam do wywaru mięsnego.
Dodaję również pokrojone w kost kę ziemniaki. Gotuję, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dokładam kiszone ogórki (wraz z sokiem, który wytworzył się podczas krojenia), rozdrobnione mięso oraz ugotowaną kaszę pęczak. Zupę mocno podgrzewam, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.Źródło: Tina