Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem

Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Połączenie wątróbki z cebulą i jabłkiem, to efekt gwarantowany jeśli chodzi o łączenie takich smaków.

Składniki

  • 500 g wątróbki gęsiej
  • 2 łyżki masłą klarowanego
  • 3 łyzki smalcu gęsiego
  • 1 jabłko
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • mąka

Przygotowanie

  1. Wątróbkę dokładnie umyłem, usunąłem błony i tłuszcz, pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Cebulę obrałem i pokroiłem w piórka. Jabłka przeciąłem na cztery części, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę pokroiłem ze skórką.
    Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła klarowanego. Wsypałem cukier i podgrzewałem na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodałem cebulę i jabłka. Smażyłem 10 minut.
    W tym samym czasie na drugiej patelni roztopiłem smalec gęsi. Wątróbkę obtoczyłem w mące i smażyłem z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiłem solą i pieprzem. Podawałem z karmelizowaną cebulą i jabłkami.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 18 grudnia 2015
Przepyszna propozycja :) Palce llizać ! :D
Obserwator 18 grudnia 2015
Fakt, ale pierożki z tym nadzieniem też pyszne :)
Składniki
  • 500 g wątróbki gęsiej
  • 2 łyżki masłą klarowanego
  • 3 łyzki smalcu gęsiego
  • 1 jabłko
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • mąka
Składniki