Gęsie udka pieczone

Gęsie udka pieczone
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Udka z gęsi owsianej pieczone w marynacie z białego wina.

Składniki

  • 2 gęsie udka
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie

  1. Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem.
    Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Ostudziłem, Włożyłem do niej udka, dokładnie wymieszałem. Wstawiłem na noc do lodówki.

    Rozgrzałem piekarnik do 120 stopni C. Do naczynia żaroodpornego z pokrywką włożyłem udka, skórką do dołu, dodałem marynatę. Przykryłem i piekłem 2 godziny, następnie odwróciłem je na drugą stronę i piekłem kolejne 2 godziny.
    Pod koniec można piec bez przykrycia, aby skórka bardziej się zrumieniła. Jeśli płynu jest zbyt mało to podlewamy winem i wodą.

Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 07 czerwca 2019
Cudo <3
slodkisentyment 08 czerwca 2019
Przepysznie się prezentuje :)
konhambos 08 czerwca 2019
Musze to koniecznie wypróbowac ze wzgledu na ta boska marynate :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 gęsie udka
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
Składniki