Gęsie piersi z antonówkami

Gęsie piersi z antonówkami
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Obserwator
Gęsina na Świętego Marcina

Składniki

  • podwójna pierś gęsia z kością
  • 6 goździków
  • 2 cm kory cynamonowej
  • 3 antonówki
  • gęsi tłuszcz
  • sól
  • pieprz
  • kawełek imbiru

Przygotowanie

  1. Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ).
    Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem tłuszczem i jabłkami. Wstawiłem w zamkniętym szczelnie pojemniku na noc do lodówki. Tak zamarynowaną pierś ponacinałem, krótko przesmażyłem na patelni, odwrócone skórą do spodu. Wytopionym tłuszczem w niewielkiej ilości wylałem żeliwną wazę, wyłożyłem następnie jabłka, na nich położyłem zamarynowane piersi gęsie. Piekłem, pod przykryciem ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C ( od czasu do czasu polewałem powstałym sosem ). Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywkę, aby skórka się spiekła.

Komentarze do przepisu (4)

Bellapi 14 listopada 2017
pyszności i te przyprawy sam aromat powala
Futka 15 listopada 2017
Wyglądają niesamowicie apetycznie!
Wyobrażam sobie ten niesamowity smak! Bajka <3
Obserwator 15 listopada 2017
Dzięki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • podwójna pierś gęsia z kością
  • 6 goździków
  • 2 cm kory cynamonowej
  • 3 antonówki
  • gęsi tłuszcz
  • sól
  • pieprz
  • kawełek imbiru
Składniki