Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla 8-10 osób, 1 porcja: 310kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa średnio trudna i droga ;-)
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 159
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1279
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 184
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 159
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1279
Składniki
Gęś sprawić, dobrze umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę lub dłużej. Kiedy przesiąknie już aromatem przypraw, uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem. Następnie dodać oczyszczone karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisku. Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć, oczywiście zwracając uwagę, aby mąki za bardzo nie zrumienić ;-) Powstały podczas duszenia mięsa sos przetrzeć przez sito, połączyć z zasmażką i gotować kilka minut, dodając opłukane rodzynki. Doprawić do smaku, polać przygotowane wcześniej mięso. Gęś najlepiej podawać z ryżem i mizerią. MOJA RADA:) Oczywiście wybornym uzupełnieniem będzie czerwone wino wytrawne ;)