Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 127
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 140
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 127
Składniki
Pomidory sparz, zdejmij skórkę. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą i również pokrój w małą kostkę. Z chleba odkrój skórkę, namocz w wodzie. Kilka łyżek pokrojonego ogórka i papryki odłóż do dekoracji.
Do miski włóż pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, czosnek. Dodaj chleb odciśnięty z nadmiaru wody, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę, pod koniec wlewając sok pomidorowy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Chłodnik przelej do miseczek. Każdą porcję udekoruj odłożonymi warzywami oraz listkami bazylii.
Do gazpacho możesz podać ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, świetnie do niego pasują także oliwki.
(bez czasu oczekiwania): 30 min, porcja: 220 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie