Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia węgierska to nie tylko zupa gulaszowa, papryka i gulasz. Choć potrawą, którą chcemy Wam zaproponować, idealnie komponuje się właśnie z gulaszem. Galuszki, bo o nich mowa, wybornie smakują również z cebulką i podsmażonym boczkiem lub samym masłem. Można je dodawać do zup lub podawać z ulubionym sosem.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 97
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1788
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 56
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1597
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 97
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1788
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 56
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1597
Składniki
Mąkę, jajka, olej mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę - trzeba to robić porcjami i nie przesadzić z ilością wody, by ciasto nie było zbyt lejące. Mieszamy ciasto aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza.
Do gotującej się i posolonej wody wlewamy olej, by galuszki nie posklejały się w trakcie gotowania. Ciasto ścieramy do gotującej się wody na specjalnej tarce do klusek, a jeśli nie mamy takiej, możemy je zrobić tradycyjnie - nakładać łyżeczką małymi porcjami, by powstawały małe kluski.
Galuszki gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy i nakładamy na gorące galuszki. Kluski węgierskie można też jeść z samym masłem, dodawać do zup lub z gulaszeb lub ulupionym sosem.