Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Galette, czyli tarta po chłopsku"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na pół. Z każdej części formujemy kulę. Wałkujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrągłe placki, które nie muszą mieć idealnie równych brzegów. Na 30 minut wkładamy do lodówki.
Farsz: Mieszamy serek śmietankowy, po szczypcie soli i mielonego pieprzu. Na rozgrzanej na patelni oliwie obsmażamy przekrojone na pół pomidorki, posypane solą, cukrem i tymiankiem. Robimy to delikatnie, aby pomidory zachowały ładny kształt.
Placki układamy na blasze do pieczenia lub w dużych tortownicach. Smarujemy serkiem z pieprzem i solą tak, by pozostawić około 4-centymetrowy pusty brzeg. Na serze układamy ciasno pomidory. Brzegi tart zakładamy do środka, lekko dociskamy do pomidorów. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200oC.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 193 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 10 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia