Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Galaretka agrestowa z nutą wanilii"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 197
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 206
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 197
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 206
Składniki
Agrest umyj. Z 1,4 kg owoców w sokowirówce wyciśnij sok. Do rondla z grubym dnem wlej cydr. Dodaj sok z agrestu, cukier, laskę wanilii. Zamieszaj i gotuj 20 minut, zbierając tworzącą się pianę.
Aby sprawdzić, czy galaretka jest dobra, połóż odrobinę na zimny talerzyk – gdy stężeje, zakończ gotowanie. Gdyby jednak rozpływała się, gotuj dalej.
Wyjmij laskę wanilii, a resztę przecedź przez gęste sito. Ponownie doprowadź do wrzenia. Pozostałe owoce umyj i przekrój na pół. Wrzuć do galaretki, dodaj kwasek i zagotuj.
Gorącą galeretkę przełóż do wyparzonych słoików. Zamknij i obróć do góry dnem.Źródło: Tele Tydzień