Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Galareta drobiowa"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 508
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14609
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 73
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 508
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14609
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 73
Składniki
Marchewki oczyść, pozostaw w całości. Do garnka wlej 1,5 litra wody. Wrzuć przygotowaną marchewkę. Dodaj po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz jeden liść laurowy.
Gdy woda się zagotuje, dodaj umyte oraz oczyszczone mięso kurczaka. Wsyp sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (marchewki wyjmij po 20 minutach gotowania). Garnek zdejmij z ognia, ostudź.
Wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości. Powstały wywar przecedź przez sito. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody, a następnie połącz z wywarem.
Ugotowane marchewki pokrój w kostkę lub półplasterki. Kukurydzę odcedź z zalewy, przepłucz zimną wodą, osącz na sicie. Przygotuj nieduże miseczki.
Na dnie każdej miseczki rozłóż część mię sa i marchewki. Zalej odrobiną tężejącej galarety. Odstaw do lodówki, aby warstwa na spodzie zastygła. Resztę galarety wymieszaj z mięsem kurczaka, kukurydzą i kawałkami marchewki. W razie potrzeby, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wylej na zastygłą masę. Ponownie wstaw do lodówki. Pozostaw na noc. Dekoruj świeżą natką i sałatą.Źródło: Świat kobiety