Fusilli z wędzonym łososiem

Fusilli z wędzonym łososiem
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Więcej na profilu.

Składniki

  • makaron fusilli ( świderki), 450 g
  • masło, 50 g
  • cebula, 1
  • wytrawe białe wino, 6 łyżek
  • rama creamfine, 400 g
  • wędzony łosoś, 300 g
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • świeży koperek, 2 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku

Przygotowanie

  1. Zagotować garnek osolonej wody i ugotować w nim makaron. Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i smażyć przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka. Następnie na patelnię wlać wino i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować aż masa zmniejszy swoją objętość o 2/3. Dodać rama creamfine, posolić i popieprzyć do smaku i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty, żeby masa nieco zgęstniała. Następnie dodać pokrojonego w kostkę łososia, posiekany koperek i sok z cytryny. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wszystko delikatnie wymieszać. Całość udekorować koperkiem i plastrami cytryny.

  2. Zagotować garnek osolonej wody i ugotować w nim makaron. Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i smażyć przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka.

  3. Następnie na patelnię wlać wino i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować aż masa zmniejszy swoją objętość o 2/3. Dodać rama creamfine, posolić i popieprzyć do smaku i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty, żeby masa nieco zgęstniała.

  4. Następnie dodać pokrojonego w kostkę łososia, posiekany koperek i sok z cytryny. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wszystko delikatnie wymieszać. Całość udekorować koperkiem i plastrami cytryny.

Komentarze do przepisu (1)

taura 06 stycznia 2013
Lubię takie smaki, 5!
Składniki
  • makaron fusilli ( świderki), 450 g
  • masło, 50 g
  • cebula, 1
  • wytrawe białe wino, 6 łyżek
  • rama creamfine, 400 g
  • wędzony łosoś, 300 g
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • świeży koperek, 2 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku
Składniki