Fuczki - placki z kiszoną kapustą

Przepis dnia 2020-06-27
Fuczki - placki z kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.

Składniki

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie.
    Do misy wrzuciłem składniki na ciasto naleśnikowe, czyli: mąkę, jajko, mleko, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem.
    Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu.
    Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym np.

Komentarze do przepisu (5)

ErJot 19 czerwca 2020
Miałam okazję próbować - nie wiem czy z dokładnie takiego samego przepisu ale były pyszne:) Z pewnością... Czytaj całość »
Miałam okazję próbować - nie wiem czy z dokładnie takiego samego przepisu ale były pyszne:) Z pewnością wypróbuję:)
konhambos 20 czerwca 2020
Robilam podobne kilkanascie lat temu, byly bardzo smaczne, ale sie zrazilam, gdyz wg. przepisu mialam przekrecic... Czytaj całość »
Robilam podobne kilkanascie lat temu, byly bardzo smaczne, ale sie zrazilam, gdyz wg. przepisu mialam przekrecic kapuste przez maszynke i byla to bardzo wodnista historia. Musze spróbowac jeszcze raz, tym razem siekajac kapuste.
KulinarnaChwila 28 czerwca 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • 1 jajko
Składniki