Frytki zapiekane z pieczarkami i serem

Frytki zapiekane z pieczarkami i serem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia90
Bezmięsne , pyszne i syte danie :)

Składniki

  • pieczarki 500 g
  • 3 duże cebule
  • frytki 300 g.
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty 200 g.
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do przesmażenia składników
  • SOS :
  • jogurt naturalny typu Greckiego 300 g.
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Przygotowanie

  1. Frytki smażymy na złoty kolor, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, 3 ząbki czosnku w plasterki. Pieczarki, cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy sos sojowy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i przesmażamy do całkowitego odparowania płynu. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy frytki i polewamy częścią sosu. Następnie wykładamy przesmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki. Na wierzch posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze i polewamy pozostałą częścią sosu. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 27 kwietnia 2016
Świetna i smakowita propozycja :)
Składniki
  • pieczarki 500 g
  • 3 duże cebule
  • frytki 300 g.
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty 200 g.
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do przesmażenia składników
  • SOS :
  • jogurt naturalny typu Greckiego 300 g.
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Składniki